Cum profită Facebook de procesul lui Derek Chauvin, acuzat în cazul lui George Floyd, pentru a-și face imagine

de: Ciprian Ioana
20 04. 2021

Facebook a anunțat câteva măsuri în contextul în care autoritățile americane se pregătesc de un verdict în cazul lui Derek Chauvin. E vorba de fostul ofițer acuzat de crimă în cazul lui Goerge Floyd.

Judecătorii americani decid soarta lui Derek Chauvin, fostul ofițer acuzat de uciderea lui George FLoyd. E un proces atent urmărit de americani și nu numai, din moment c presiunea cazului e uriașă. În tot acest context, Facebook a decis să-și facă un pic de reclamă.

A anunțat că va limita postările care conțin informații false sau cele care incită la urcă. Procesul se judecă în Minneapolis.

Facebook, reclamă pe urma procesului în cazul lui George Floyd

Facebook susține că va identifica și va îndepărta conținutul care incită la violență. Mai mult, postările care fac referire la aducerea de arme în oraș. Rețeaua de socializare a decis să ia măsuri și pentru a apăra familia lui Floyd de hărțuite în mediul online și va elimina postările care celebrează moartea sa.

”Știm că acest proces e dureros pentru multe persoane. Vrem să găsim un echilibru între a-i lăsa pe oameni să-și expună părerile despre proces și ce înseamnă verdictul, dar ținem cont, în același timp, de siguranța tuturor și căutăm să oferim protecție”, spune Monika Bickert, vicepreședinte Facebook pe politica de conținut.

În SUA se pregătesc proteste

Important de menționat că procesul e unul care agită ambele tabere și s-ar pregăti proteste, indiferent de verdict. Instanța unde are loc procesul este protejată cu sârmă ghimpată, bariere înalte şi militari înarmaţi din Garda Naţională, scrie BBC.

La începutul săptămânii, acuzarea şi apărarea au susţinut pledoariile finale în procesul care a durat trei săptămâni. Avocatul lui Chauvin, Eric Nelson, a spus despre clientul lui că a făcut ce „orice poliţist raţional” ar fi făcut în situaţia „dinamică” şi „fluidă” care implica un bărbat masiv care se confrunta cu trei ofiţeri.

Nelson a mai spus că Floyd era sub influenţa unei cantităţi „semnificative” de droguri, iar corpul reacţionează la opioide mai ales în cazul unei persoane care a fost diagnosticată cu hipertensiune. Avocatul a mai susţinut că Chauvin este puţin probabil să fi încălcat regulile de folosire a forţei, fiind conştient că întreaga interacţiune era înregistrată.

„Poliţiştii ştiu că sunt înregistraţi video”, a adăugat el.

Acuzații de crimă

Procurorul Steve Schleicher i-a îndemnat pe juraţi să creadă ce văd, făcând referire la înregistrarea care îl arată pe Chauvin stând mai mult de 9 minute cu genunchiul pe pieptul lui Floyd.

„Acesta nu era un act poliţienesc, a fost crimă”, a spus el.

Chauvin este acuzat de crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă. Chauvin riscă 40 de ani de închisoare, dacă este găsit vinovat pentru cea mai gravă acuzaţie – crimă de gradul doi. Orice condamnare necesită unanimitate din partea juriului. Dacă un jurat este de altă părere, procesul va fi declarat nul, însă statul îl poate judeca din nou pe Chauvin.

Dintre cei 12 juraţi, şase sunt albi, patru sunt de culoare şi doi, multirasiali. Juriul e format din şapte femei şi cinci bărbaţi.

Polițistul e acuzat că a stat 8 minute și 46 de secunde cu piciorul pe gâtul lui George Floyd, un bărbat de culoare. La o oră după ce a fost preluat de ambulanță, George Floyd a decedat la spital. Filmul complet al evenimentului din 2020 e de găsit AICI.